Geplaatst op

Tutti Centauri

Martine Kerkhof uit Goor

Mijn naam is Martine Kerkhof en sinds 2001 rij ik bitloos. Toevalligerwijs kwam ik ermee in aanraking doordat ik een paard reed dat geopereerd was aan zijn kaak. Eerst vond ik het heel spannend, zeker toen ik de eerste keer mee ging op buitenrit. Deze angst zat voornamelijk tussen mijn oren!

Sindsdien rijd ik zonder en ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook nooit meer gemist heb! Ik beoefen de Klassieke en Academische Rijkunst op de bosal, cavemore en kaptoom. (werk aan de hand en rijden) Verder rijd ik bitloos buitenritten en doe regelmatig eens mee aan een clinic in een andere discipline.

Sinds 2013 ben ik instructeur Klassieke Rijkunst en Rechtrichten en heb al vele combinaties mogen begeleiden bij hun overgang naar het rijden en werken aan de hand zonder bit. Veel van deze paarden waren gestresst en onrustig met bit en zijn eigenlijk allemaal rustiger en relaxter geworden.

In Nederland is er weinig bekend over de bosal en het goed passen ervan. Zijn populariteit neemt echter wel toe! Goede kwaliteit wordt zelden aangeboden en ik zie veel slecht passende bosals waardoor mensen al snel ervaren dat het niet fijn is voor hun paard of niet goed werkt. Een slecht passende bosal is pijnlijk voor je paard (dit geldt trouwens voor elke optoming die slecht past)! Een goede bosal kost zonder Mecate nieuw al rond de 170 – 200 euro en is flexibel! Een goede bosal is juist heel duidelijk voor je paard en heeft een goede release! Helaas ben ik door schade en schande wijs geworden. Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van een goede bosal en het passen en shapen ervan dan ben je bij mij ook aan het juiste adres!

Door de jaren heen heb ik met verschillende paarden ervaring opgedaan met verschillende optomingen en wel; Sidepull, kaptoom, kin- en kaakgekruiste systemen, hackamore, cavemore en bosal. Ik ben niet tegen het gebruik van een bit, maar ben ervan overtuigd dat elk paard zonder kan en meer ontspant. Het vergt soms wat tijd om vertrouwen te krijgen in elkaar en er moeten duidelijke afspraken gemaakt worden. Een paard dat in balans loopt (rechtgericht) is in de regel licht aan de voorkant zowel met als zonder bit.

Ik geef lessen in rijden, werk aan de hand, grondwerk en longeren. Begeleid ruiters tijdens hun overstap van bit naar bitloos rijden en werk aan de hand. Ook als je eens wilt ervaren hoe het is om zonder bit te rijden, werk aan de hand te doen of wilt weten hoe je kunt longeren op de kaptoom kun je bij mij terecht. Mijn paarden worden soms ook gebruikt als lespaard, dus als je eens wilt voelen ben je welkom! Wil je op één van mijn paarden een buitenrit maken dan kan dat ook. En als je met eigen paard bitloos naar buiten wilt kan ik je daarbij natuurlijk ook helpen.

Meer informatie over mij en mijn paarden kun je vinden op www.tutticentauri.com