Wie zijn wij?

Voordat je verder leest zullen wij ons even netjes voorstellen.

Marieke van Soest

Mijn kennis

Mijn eerste kennismaking met het scala aan bitloze optomingen was toen ik nog in een ruitersportzaak werkte. Daar heb ik training gekregen in de werking van de verschillende systemen. Dit intrigeerde mij zo dat ik meteen begonnen ben met bitloos paardrijden, na veel toewijding, proberen, vallen en opstaan, trainen, lessen en lezen heb ik mij de kunst van het bitloos paardrijden meester gemaakt.

Mijn ervaring

Toen ik mijn paard kreeg was het een heethoofd en deed veel aan tanden knarsen. Hij werd altijd met bit gereden en veel teugeldruk. Ik heb als eerste stap gekozen voor een kingekruist systeem. Door hem te trainen met mijn houding en zit én het kingekruiste systeem zijn we de spanning kwijt geraakt. Het dressuurmatige werk doet hij nu ontspannen en met plezier.

Mijn allerliefste vriend kan nog steeds een heethoofd zijn, maar alleen op de momenten dat ik iets niet goed doe. Daar heb ik respect voor en zal dan ook altijd bij mijzelf op zoek gaan naar de fout.

Inmiddels zet ik hem in voor lessen, zodat ook andere mensen kunnen ervaren wat het is om bitloos te rijden en bewust gebruik te maken van hun houding en zit. Tijdens de lessen toom ik hem op met een side-pull en zodra mensen er meer vertrouwen in krijgen laat ik hen rijden met een rijring.

Mijn overtuiging

Ik geef demonstraties om Natural Horsemanship te promoten, dat doe ik altijd met paarden van de locatie. Dit betekent dat het voor mij altijd vreemde paarden zijn waar ik nog nooit mee heb gewerkt. Na het doen van grondwerk toom ik ieder paard op met een barebackpad en een bitloos hoofdstel. Ik ben in al die tijd nog geen paard tegen gekomen die niet bitloos gereden kon worden. Het is altijd weer leuk om te zien dat mensen daarna openstaan voor het concept bitloos rijden.

 

Judith Nauta

Mijn kennis en kunde heb ik opgedaan met en bij mijn huidige paard. Ik heb haar met 10 maanden oud gekocht en direct begonnen met een touwhalster. Uiteraard heel veel ingelezen hoe en wat je kan doen met en bij een jong paard. Ze luisterde veel beter met een touwhalster en al vrij snel durfde ik niet meer met een ‘gewoon’ halster te wandelen. Daarnaast ben ik gaan lessen bij Marieke en ben ik zo verder in de wereld van bitloosrijden gerold!

Het is uiteraard zoeken naar het juiste hoofdstel samen met je paard. Voelen en luisteren waar zij, maar uiteraard ook jij je het beste bij voelt. Het is dan ook erg leuk en leerzaam om samen het proces te doorlopen. Mijn paard wordt bitloos ingereden en de bedoeling is dit ook verder door te zetten in de sport. Verder gebruiken we uiteraard een kaptoom voor het werken aan de hand en blijven we wandelen met het touwhalster.

Zelf heb ik ook nog 2 Amerikaanse mini paardjes. Met 1 daarvan ben ik ook bezig aan de hand met een kaptoom en longeersingeltje, ook zij reageert daar super op.

Plezier en samen genieten staat bij mij voorop! En hoe mooi is het dat juist dat prima bitloos kan!

 

 

Wij zijn er 100% van overtuigd dat alle paarden bitloos gereden kunnen worden!

Helaas zijn wij er ook van overtuigd dat niet alle combinaties van ruiter en paard meteen veilig bitloos kunnen rijden, maar als de ruiter bereid is kleine stapjes te nemen en op zoek gaat naar goede begeleiding dan kan iedere combinatie van ruiter en bitloos paard een succes worden.