Wat mag wel en wat mag niet?
Regels voor dressuur
Artikel 147 – Dressuurproeven bitloos rijden
Het bitloos rijden van dressuurproeven is mogelijk t/m de klasse M2 dressuur voor zowel paarden- als. Vanaf de klasse Z1 is het alléén mogelijk om buiten mededinging (HC) bitloos deel te nemen.
De volgende bitloze optomingen zijn toegestaan:
- Sidepull,
- Kingekruiste bitloos hoofdstel,
- Kaakgekruiste bitloos hoofdstel, –
- Regulier toegestaan hoofdstel zonder bit waarbij de teugels direct aan de neusriem worden bevestigd. Het hoofdstel moet van leer zijn waarbij de neusriem een minimale breedte van 2 cm heeft. Er mag zich geen metalen kern in de neusriem bevinden.
Bij het gebruik van een kin- of kaakgekruist hoofdstel moet wanneer er gebruik gemaakt wordt van koorden, deze een minimale diameter van 6 mm hebben.
Regels voor springen & eventing
Artikel 257 – Harnachement en hulpmiddelen
Hoofdstellen;
In de klassen B t/m M is het gebruik van een trenshoofdstel verplicht. Er mag gebruik gemaakt worden van een africhtings-, rechte-, Mexicaanse-, beugel-, gecombineerde neusriem en gecombineerde keel/neusriem. De afbeeldingen van de toegestane neusriemen zijn in bijlage 5 opgenomen. Daarnaast mag gereden worden met een trenshoofdstel zonder neusriem. De teugel moet aan het bit of direct aan het hoofdstel zijn bevestigd. Bij het gebruik van een beugelneusriem is het niet toegestaan te rijden zonder bit. Wanneer de teugel direct aan het hoofdstel wordt bevestigd, is het niet verplicht een bit te gebruiken. Het gebruikt van dubbele teugels is niet toegestaan. Vanaf de klasse Z springen is het toegestaan met teugels voorzien van lussen te rijden. De bakstukken van het hoofdstel mogen van “bontjes” worden voorzien. De totale dikte van het bakstuk mag inclusief het bontje niet dikker zijn dan 3 cm. Een bontje op de neusriem met als doel het zicht van het paard te beïnvloeden is niet toegestaan.
Regels voor endurance
Artikel 606 – Harnachement
1. De keuze van zadel, hoofdstel en bit is vrij. Deze dienen voldoende veilig te zijn, dit ter beoordeling van de jury. Het gebruik van een bit is niet verplicht.
Regels voor mennen
Artikel 438 – Harnachement en tuigage
7. OPTOMING Bitloze optomingen zijn niet toegestaan. Bitloze optomingen in combinatie met bit zijn eveneens niet toegestaan. Overtreding heeft uitsluiting tot gevolg en in geval van wreedheid diskwalificatie. De bitten hoeven bij meerspannen niet gelijk te zijn.
Regels voor reining
Article 321 Equipment
1. Bits
1.1. References to a bit mean the use of a curb bit that has a solid or broken mouthpiece, has shanks and acts with leverage. All curb bits must be free of mechanical device and should be considered a standard western bit. A snaffle bit and the traditional hackamore (bosal) is allowed at all times.